De diamant specialist van het Noorden

Bent u opzoek naar een sieraad met diamant? Dan bent u bij Juwelier Luitjens aan het juiste adres! Met passie en kennis over de diamant wordt u altijd geholpen door onze beste vakmensen. Onze vakmensen zullen u hierbij adviseren en informeren over welke kleur, zuiverheid en slijpvorm combinaties er zijn en welke er zullen resulteren in de beste schittering.

Tot op de dag van vandaag zijn diamanten erg waardevol, een zeldzaam product van de natuur en elk uniek! Een diamant is één van de hardste substanties die er is, een prachtige steen die schittert zoals geen andere edelsteen kan. Er zijn 4 belangrijke factoren opgesteld die de waarde en kwaliteit van een diamant bepalen, genaamd de 4 C's. De 4 C's staan voor: 

1- Carat (karaat)

2- Colour (kleur)

3- Clarity (helderheid)

4- Cut (slijpvorm)

 

Carat (karaat)

Het gewicht van een diamant wordt uitgedrukt in karaat. Een karaat is gelijk aan 0,2 gram of 100 punten. 25 punten is dus een kwart karaat.

1 carat = 0,2 gram

1 carat = 100 punten

0.01carat = 1 punt

Meer willen weten over de 4 c's? Lees onze blog!

 

Colour (kleur)

De meeste diamanten variëren in kleur, van wit tot lichtgeel. Diamanten komen echter in allerlei kleuren voor, variërend van bruin tot opvallend geel, roze, paars, rood en blauw. Dit zijn de zogenaamde "fancy kleuren".

De kleur van de diamant wordt bepaald wanneer we hen vergelijken met monsterstenen onder een gestandaardiseerd kunstlicht. Dit licht is equivalent aan het noordelijk daglicht.

 Hoe witter de kleur, hoe beter de kwaliteit van de diamant is

 

Clarity (helderheid)

Dit is een belangrijk onderdeel van de waardebepaling van de diamant. Een ervaren expert kijkt naar de diamant met een vergrotende loep dat 10x vergroot onder normaal licht. Hiermee wordt bekeken of er insluitsels in de diamant zitten. Insluitsels bestaan uit ingesloten mineralen of barstjes. De andere kwaliteiten worden bepaald door de grootte, de positie, de helderheid en het aantal insluitsels in de diamant. De laagste zuiverheidsgraad is P (voor pique). Hierbij zijn insluitsels met het blote oog waar te nemen.

 Clarity - Helderheid van de diamant kun je beoordelen op de oneffenheden in de diamant.

 

Cut (slijpvorm)

De slijpvorm van een diamant is essentieel voor haar schoonheid. Als de diamant niet correct geslepen is, zal de diamant minder interactie met het licht hebben. Zelfs een diamant met een uitstekende kleur en helderheid zal het vuur en schittering waar diamanten beroemd om zijn niet tonen. 

Diamant komt voor in talloze slijpvormen: Briljant, peervorm, prinses, hartvorm, marquise, ovaal, emerald, baguette, triangle en nog vele meer.

Verschillende slijpvormen